U službi zdravlja i zdravog duha
06 0

Postavio  in Vesti

Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja (promovišu je većina zemalja širom sveta uz podršku Svetske alijanse za promociju i podršku dojenja, Ujedinjenih nacija i Svetske zdrvastvene organizacije), koja se obeležava sa ciljem da se stvori društvena svest o značaju i prednostima dojenja, da se pruži podrška dojenju i da se time unapredi zaštita zdravlja majke i deteta.
Važno je da se skrene pažnja javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, što u kriznim i vanrednim situacijama može spasiti život deteta, a često i majke. Kampanja je i prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta.
Dojenje blagotvorno deluje na emocionalni, psihički i intelektualni razvoj deteta što su brojne studije i istraživanja širom sveta dokumentovale. Takođe, i majke koje doje imaju veliku zdravstvenu korist.
Naučno je dokazano da bebe koje se doje, ređe oboljevaju u prvoj godini života od šećerne bolesti, anemije, malokrvnosti, pothranjenosti, gojaznosti, dva puta ređe obolevaju od raka pre petnaeste godine života. Majke koje doje imaju bolju mineralizaciju kostiju i za 50% manji rizik od pojave karcinoma dojke pre menopauze (ciklus razvoja dojke-mlečne žlezde kao organa fiziološki se završava tek tokom procesa dojenja). Naša zemlja se po procentu majki koje doje nalazi na veoma niskom mestu, jer se manje od četvrtina beba doji više od 6 meseci.
Dojenje je preventivna intervencija sa najvećim potencijalom očuvanja života. To je najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za ishranom.