U službi zdravlja i zdravog duha
01 0

Postavio  in Vesti

Mnogi od nas veruju i misle da ukoliko Sunce “ne prži” kožu onda nije opasno, ali važno je znati da Sunce na nas utiče čak i kada smo u hladu.

– Nije istina da sada u maju ima jačeg zračenja jer je Sunce niže i slične priče. Zračenje je uvek isto, samo je stvaru tome što je 21. juna upadni ugao zračenja najači i tako je već godinama unazad. Zato leto i počinje u junu. Kada je zračenje najače, logično je da to najviše utiče na ljudski organizam. Iako je zračenje Sunca konstantno i treba da se čuvate uvek, najviše pažnje treba obratiti u junu i julu. Ponavljam, uvek treba voditi računa, ali tada ipak najviše- kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Sunce sve jače i jače greje i treba ga se čuvati. Iako svi jedva dočekamo prvo sunce i tople dane ipak trebamo biti obazrivi, jer vas mogu uhvatiti toplotni grčevi, a takođe od sunca strada i koža.

Što manja fizička aktivnost

Fizički napori na jakom suncu mogu i te kako da vam iskomplikuju život. Zato trebate biti jaku umereni i oprezni u fizičkim aktivnostima sve dok se organizam ne privikne na visoke temperature.

gube tečnost i so.

Kada neko doživi toplotni grč najpre ga treba skloniti sa sunca i nadoknaditi mu izgubljenu tečnost. Pića nikako ne smeju da budu gazirana, slatka ili previše hladna.

Sve ovo može da se uradi ukoliko je osoba zdrava. Srčani bolesnici, kao i osobe koje drže dijetu moraju odmah da se jave lekaru. Kod lekara moraju i drugi ukoliko grčevi traju duže od pola sata.

Čuvajte kožu!

Takođe sunce dosta loše utiče i na kožu. Iako je većina ljubitelja sunčanja uglavnom upoznata sa negativnim posledicama sunčevih zraka koje mogu ostaviti na koži zbog tankog ozonskog omotača, mnogi od njih se ne obaziru na to i to sve zarad preplanulog tela.

Dolazi do suve i naborane kože, hiperpigmentacije pa čak i rizika od pojave raka, odnosno melanoma kože. Dermatolozi često upozoravaju da sredstva za sunčanje ne predstavljaju dovoljnu zaštitu već samo delimičnu.

Tako da ukoliko ste veliki ljubitelj sunčanja, potrudite se da svoju kožu najpre dobro zaštitite.

– Preterano izlaganje suncu je prvi faktor razvoja melanoma. Visokom riziku za dobijanje tumora kože izložene su pre svega osobe svetle puti, očiju i kose, kao i ljudi sa velikim brojem mladeža, ranim opekotinama u detinjstvu i genetskom predispozicijom. Na melanom treba da se posumnja u slučaju da dođe do promena na površini i obliku kože ili neuobičajenih boja. Izbegavajte sunčanje u periodu od jedanaest do tri kada je intenzitet zračenja najveći. Posebnu pažnu bi trebalo da obrate osobe koje uzimaju lekove. Tako na primer tablete za regulisanje krvnog pritiska, sredstva za kontracepciju i antibiotici povećavaju osetljivost kože na štetno sunčevo zračenje- kaže dermatolog dr Miodrag Lazović.

Prilikom sunčanja obavezno se naoružajte losionom sa visokim zaštitnim faktorom. Nanosite ga u debljem sloju i to dvadeset minuta pre sunčanja. Zaštitu obnavljajte svakih sat i po jer joj odeća, znojenje i prašina umanjuju dejstvo. Posebnu pažnju posvetiti usnama, ušima, temenu glave i stopalima jer se često zaborave.